Het Nassau Ensemble is een jeugdensemble voor gevorderde instrumentalisten tussen 12 en 18 jaar, en staat o.l.v. Hannie Veenekamp, fluitiste en dwarsfluitdocent. Zij begeleidt het ensemble op de piano of dwarsfluit.
We studeren 2 x per jaar een nieuw programma in, en brengen dat op verschillende plaatsen ten gehore. In het najaar/winter een Kerstrepertoire waarmee we optreden in bv. verzorgingshuizen, op school of instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. En in het voorjaar/zomer brengen we in en rondom Baarn een gevarieerd programma met bekende klassieke werken en wereldmuziek. Het ensemble is in 2016 opgericht op initiatief van Hannie: “het leek mij leuk om leerlingen van mijzelf en collega’s van Muziekschool Muziek & Dans bij elkaar te brengen en een jeugdensemble te starten, en ze kennis te laten maken met de “Klassieke Highlights”. We begonnen met stukken uit De Notenkraker van Tsjaikovsky, Die Zäuberflöte van Mozart.
De naam Nassau Ensemble hadden we al snel gevonden, omdat we op de Nassaulaan repeteren, bovendien vinden we het een heel toepasselijke naam voor een Baarns ensemble.”
Doel is
1. om jonge musici kennis te laten maken met Klassieke muziek en andere muziekstijlen
2. het samenspel te bevorderen, stimuleren en ontwikkelen: d.m.v. samenspel stimuleer je elkaar en kom je gezamenlijk tot iets moois!
3. het plezier ervaren van samen muziek maken en optreden voor publiek.

Het Nassau Ensemble bestaat momenteel uit:
Friso van Kuijk, 15 jaar, dwarsfluit en piccolo,
Finn van Rhijn, 16 jaar, viool
Lau Pieter Pevenage, 15 jaar, cello

Het zijn 3 gemotiveerde musici:
Friso heeft al vanaf zijn 7e les bij Hannie Veenekamp, wil naar het Conservatorium, en is sinds kort toegelaten tot de Sweelinck Academie, dit is de afdeling Jong Talent van het Conservatorium van Amsterdam. Bovendien is hij lid van Neflac, dit is de Nederlandse Fluitacademie o.l.v. Emily Beynon, solofluitiste van het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam. Friso specialiseert zich ook op het bespelen van de piccolo, met dit instrument behaalde hij op 19 juni jl. de eerste prijs met lof bij De Fluitwedstrijd in Leerdam.

Finn speelt al jaren viool en is opgeleid bij Marieke Donker Kaat. Daarnaast bespeelt hij vele andere instrumenten, zo improviseert hij graag op piano en maakt zijn eigen bewerkingen van hedendaagse nummers. Bij het eindexamen muziek op het Griftland College dit jaar maakte hij een muziekvideo waarbij al zijn muzikale talenten en veelzijdigheid aan bod komen.

Lau Pieter is een kei op de cello, hij is oa. opgeleid met de Suzuki methode waardoor hij heel goed op zijn gehoor kan spelen. Lau Pieter heeft celloles bij Nienke van den Dool. Sinds kort heeft hij een prachtig klinkende cello van 200 jaar oud!

Het repertoire van Het Nassau Ensemble is zeer gevarieerd:
Naast werken van Klassieke componisten als Bach, Mozart, Beethoven, Saint-Saëns, Tsjaikovsky, Sjostakovitch en Fauré spelen we ook graag Zuid Amerikaanse muziek en Evergreens zoals The House of the Rising Sun en Hallelujah.

Tijdens het afgelopen Coronajaar 2021 heeft Het Nassau Ensemble nog mee kunnen werken met een online Kerstviering van de Remonstranten Nederland die live gestreamd werd. Rondom Pasen hadden we een zeer succesvolle samenwerking met “Passievol Thuis Baarn”, het initiatief van zangeres Mylou Mazali en RTV Baarn. We begeleidden op 2 fluiten en cello volledig “coronoproof” Mylou en Kees de Bruijn bij 2 prachtige aria’s uit de Mattheus Passion van J.S. Bach.
In het komende seizoen 2021/2022 staan er in ieder geval al 2 concerten op het programma van Het Nassau Ensemble: op 4 september 2021 gaan we weer optreden tijdens de Straatconcerten van het Cultureel Festival en op 9 oktober spelen we samen met vele musici en dansers van Muziek & Dans een jubileumprogramma tijdens het “Running Concert” op meerdere locaties in Baarn.

Wilt u Het Nassau Ensemble boeken? Of meer informatie? Of heb je zin om ook mee te komen spelen? Fluitles voor jong en/of ouder in Baarn op de Nassaulaan?
Bel of mail Hannie Veenekamp 06 4652 7343
hannie.veenekamp@gmail.com
www.muziekendans.nl